Vrienden en Beschermers

Een stuk nostalgie met enorme historische waarde.

Laat in de 11e eeuw werd begonnen met de bouw van kasteel Heeswijk. Op dat moment was het een z.g. Motte kasteel. Dat wil zeggen een soort ronde aarden terp met een toren daarop. Omringd door een gracht.

Halverwege de 12e eeuw werd het kasteel voor het eerst bewoond door graaf Almericus van Heeswijk. In de loop der eeuwen wisselde het kasteel regelmatig van eigenaar, werd verbouwd, uitgebreid en keer op keer aangepast aan de eisen van de tijd.

Zo doorstond het kasteel bestormingen door "De Geldersen en De Gulicken" in de 14e eeuw, en lukte het zelfs Prins Maurits tijdens de Nederlandse Opstand in de 17e eeuw niet om het kasteel in te nemen. De eerste die het lukte om Kasteel Heeswijk te veroveren was Prins Frederik Hendrik in het jaar 1629 tijdens het beleg van Den Bosch.

In juli 1672 neemt de Zonnekonig, Lodewijk de 14e, zijn intrek in het kasteel en sluit daar het Verdrag van Heeswijk: ‘Nader tractaet tusschen Vranckryk en Engeland, op den 16.July 1672. in ’t Fransche Leger gecampeert te Heeswyck..’

Kasteel Heeswijk komt in de 18e eeuw door huwelijk in bezit van de familie Speelman die het in 1834 verkopen aan Baron Andreas van den Bogaerde van Terbrugge, gouverneur van Brabant.

De familie van den Bogaerde blijft in het bezit van Kasteel Heeswijk tot het in 1974, na het overlijden van Baron Guillaume (Baron Willem) van den Bogaerde van Terbrugge in handen komt van de Stichting Kasteel Heeswijk die door de Barones, Albertine van Heeckeren van Kell, in het leven geroepen is om de toekomst van het kasteel veilig te stellen.

De Vrienden en Beschermers van Kasteel Heeswijk zorgen, in samenwerking met de Sichting Kasteel Heeswijk, voor het instant houden en restaureren van Kasteel Heeswijk, het interieur en de kunstschatten.

 

 

Onderliggende bladzijden zijn bedoeld voor de vereniging 'Vrienden en Beschermers van Kasteel Heeswijk'.
Deze bladzijden zijn nog niet bereikbaar.

 

O.a. de volgende onderwerpen zullen aan bod komen:


Verslag vrienden dag 24 april 2016 met foto's (zie mail dd 11.5.2016.)

Verslag vrienden dag 22 november 2015 (zie mail 17.01.2016)

Verslag vrienden dag  maart 2015

Verslag vrienden dag 2014 met foto

Verslag vrienden dag 2013

In memoriam Ad de Bruijne 2012

 

 

Daarnaast de namen van de bestuursleden:

Voorzitter: Willem van Hezewijk
Secretaris: Nico van der Meer
Penningmeester: Jacques Vogel
Bestuurslid: Jolande Sloet - Cooijmans
Bestuurslid: Juup van Hout – Boudewijn

 

en vermelding dat de stichting ANBI heeft.

 


Laatst aangepast (donderdag, 01 december 2016 22:22)